vrijdag 20 juli 2007

Lichamelijke Oefening

Als je veel op of nabij de bank verkeert is een van de meest voor de hand liggende activiteiten lezen. Zo las ik onlangs Lichamelijke Oefening. De nederlandse bioloog, schrijver en rasoptimist Midas Dekkers gaat in zijn laatste schrijven lijnrecht in tegen de algemene overtuiging dat sport en lichaamsbeweging goed en gezond zijn. U begrijpt dat hij in mijn geval niet tegen dovemansoren spreekt.

Dekkers ziet ze soms voorbij komen als hij in het bos is. Hijgende mannen van middelbare leeftijd in een gifpaars joggingpak met de tekst ‘Survival of the fittest’ op hun rug. Vrouwen die paden onveilig maken met hun skistokken in de hand. In Lichamelijke oefening bestudeert de bioloog de homo adidas. Hij veegt flink de vloer aan met een aantal mythen over sport en beweging. Sport is niet natuurlijk, want geen enkel dier doet aan sport en dat het zou verbroederen klopt evenmin, aldus Dekkers. Bovendien is er geen enkel statistisch of wetenschappelijk bewijs dat je er ouder van zou worden.

Het tegendeel lijkt eerder waar te zijn. Talloze mensen strompelen met een sportblessure rond. De kosten in de vorm van ziekteverzuim en medische kosten komen zo deels op het conto van de niet-sportende medemens. En in landen waar het meest wordt gesport (Amerika bij uitstek) wonen de meeste dikkerds. Midas beschrijft op inzichtelijke en zeer vermakelijke wijze de geschiedenis van sport en de heersende opvattingen (of beter gezegd misvattingen) over sport.

Het enige minpunt van dit boek is de herhaling, sommige onderwerpen en ideeën komen een aantal keren terug. En dat is nergens nodig voor. Voor het overige is het boek een aanrader. Vooral voor een ieder die (nog) niet besmet is met het sportvirus. Maar ook zeer geschikt voor hen die al fanatisch aan de fysieke welgesteldheid van hun lichaam werken. Als is het maar voor de boodschap ‘gezondheid eindigt, waar topsport begint’ onder de aandacht te brengen. Maar dat laatste wist U ongetwijfeld al, anders zaten we hier niet.

In het online archief van VPRO's Boeken op TV kunt U een interview met Midas Dekkers over Lichamelijke Oefening bekijken. Als geen ander brengt hij de essentie van het boek tot leven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik haaaat sport! Nuff said :-)