dinsdag 24 juli 2007

Onder de wateren

Als fervent bankhanger kom ik niet zo vaak bij de mensen thuis; ik ken eigenlijk ook niet zoveel mensen. Gelukkig ken ik U wel en ik verkies graag kwaliteit boven kwantiteit. In mijn kennissenkring zitten een paar aparte figuren, een van hen is Thierry de Kouterse. Geboren en getogen in Gent heeft hij een aantal jaren in Tilburg - waar een internationale studiebeurs al niet goed voor is - journalistiek gestudeerd en alwaar wij elkaar hebben ontmoet in de kantine van de mensa. Er zijn ongetwijfeld mooiere plekken denkbaar waar vriendschap kan ontstaan, maar niet in dit geval. Enfin, zodra Thierry klaar was met zijn studie ging hij voor het ANP naar het buitenland onder het kopje: correspondent buitenland. Om vanaf de bank wat meer in de wereld te staan, heb ik Thierry onlangs gevraagd - en bereid gevonden - voor de nodige input op deze bankhangsite te zorgen over het reilen en zeilen van de wereld om ons heen. Leest U mee? En let U niet teveel op zijn taalgebruik? Thierry heeft veel, en gewicht niet in het minste, maar geen talenknobbel.

Groot-Brittaniƫ onder de wateren
23 juli 2007 door Thierry de Kouterse

Tientallen duizenden haarden hebben noch drinkwater noch elektriciteit. Het gaat om de slechtere overstromingen sinds 60 jaar. Het alarm overstroming wordt in Groot-Brittaniƫ na de slechtere overstromingen gehandhaafd dan heeft gekend het land sinds zestig jaar. Het risico blijft hoog in bepaalde zones van het gebied van Londen, van Oxfordshire en Berkshire. Aan het westen van het land, in het gebied van Gloucester en Hereford, meer dan waren 48.000 haarden, onder het meest getroffen sinds de stortregens van vrijdag, zonder elektriciteit na de overstroming van een thermische centrale.

Het leger wordt eveneens aan bijdrage gezet. Ongeveer 150 soldaten van de Koninklijke Luchtmacht hebben de nacht om beschermingen op te richten doorgemaakt om te vermijden dat een andere centrale dichtbij Gloucester wordt overspoeld. Meer dan bleven 150.000 haarden particulier van drinkwater in deze zone na de overstroming zondag ochtend van een fabriek van waterzuivering, volgens cijfers die door de Britse media worden geleverd. Het leger is beginnen de bevolking in drinkwater met vrachtwagens te voeden. Talrijke wegen en de spoorwegverbindingen worden in het westen gesneden.

De Britse minister-president Gordon Brown heeft maandag ochtend in helikopter over de rampzones gevlogen en aan Gloucester gestopt. Van terugkeer in Londen heeft hij zich tegen de beschuldigingen van de oppositie op het gebrek aan voorbereiding van de regering verzet nadat een deel van de beschermingsinfrastructuren tegen de overstromingen werd overspoeld. Hij heeft niettemin een stijging van 200 miljoen boeken van de begroting gewijd aan de bescherming tegen de overstromingen aangekondigd.

Tot zover Thierry vanuit Londen. Wat ik wel, maar U nog niet weet is dat de werkdagen voor Thierry bestaan uit het plunderen van de minibar en zijn correspondenties bij elkaar te graaien op internet. En dat werkt - volgens eigen zeggen - heel goed. Tenslotte doen bijna alle succesvolle weblogs dit, dat heet burgerjournalistiek en het schijnt de toekomst te hebben. Misschien dat het nog 40 dagen kan blijven regenen?

Geen opmerkingen: